Пловдивската формация “Жарава“ е №1 в световна етнокласация

Пиесата „Миш-маш” на „Жарава” е №1 за месец май в Топ 40 на най-голямата платформа за етномузика в света – „Етноклауд”, в раздела за музика от Балканите, а видеото към песента е на второ място. Пловдивската вокална формация е лидер в класацията в конкуренция с над 90 000 групи и изпълнители от 151 държави. Песента, с която талантливите млади музиканти са абсолютни фаворити, вече е популярна сред публиката. Нещо повече – „Миш-маш” попадна в учебниците по музика за 9. клас. 

За „Жарава” тепърва ще се говори, защото талантливите изпълнители са сред избраните за финалните предавания на „България търси талант”. Снимките за едно от най-популярните тв риалитита на bTV започват от 10 юли, но преди това ще имат концерт на Римския стадион в Пловдив на 20 юни, когато се открива фестивалът „Дни на тракийската култура” на културен център „Тракарт”. 

„Жарава” е формация, създадена от музиканта и композитора Владимир Величков, преподавател в катедра „Музика” на Педагогическия факултет на Пловдивския университет. Въпреки кратката си биография, формацията успя да си извоюва авторитет на една от най-интересните и оригинални студентски музикални групи в България. В този си вид и като изказ, и като представяне на фолклора в съчетание със съвременните световни стилове музика, формацията няма аналог в нито едно висше учебно заведение в България.

В репертоара на групата има както традиционни фолклорни произведения с иновативно звучене, така и авторски пиеси на фолклорна основа. „Жарава” има във визитката си многобройни концерти и участия във форуми, включително церемонията по откриването на световното първенство по борба.

Музиката си младите артисти изпълняват с дълбок поклон към българския фолклор и корени, а завидният им импровизаторски дух в интерпретациите носи енергия и оптимизъм за бъдещето на съвременната музика.

Plovdiv Time от Мария Луцова